Připravujete etikety na firemní dárkové víno a víte co by měly obsahovat? Přečtěte si podrobnosti o rozdělení vín. Etikety na firemní víno si můžete vybrat a objednat v sekci "Etikety na víno samolepící" zde.
Klasifikace vín:
Vína jsou tříděna podle vyzrálosti hroznů, technologie zpracování a obsahu zbytkového cukru. Podle vyzrálosti hroznů na stolní, jakostní nebo s přívlastkem.
Víno s přívlastkem neboli predikátní:
- Kabinet (minimální cukernatost 19°)
- Pozdní sběr (min. 21°)
- Výběr z hroznů (min. 24°)
- Výběr z bobulí (min. 27°)
- Ledové víno (min. 27°) sklizeň při teplotě -6 °C
- Slámové víno (min. 27°) Hrozny jsou uloženy 3 měsíce na slámě
Třídění podle technologie zpracování
- Stolní - jakostní - s přívlastkem
- Dezertní
- Dezertní kořeněná
- Perlivá
- Šumivá
- Nízkoalkoholické (méně než 6%alc.)
Třídění podle obsahu cukru: révová vína
- suché: obsahuje-li nejvýše 4g*
- polosuché: obsahuje-li cukru od 4 do 12gramů**
- polosladké: obsahuje-li v litru 18,1 až 45 g cukru
- sladké: obsahuje-li nejméně 45 gramů v litru * v případě, že je kyselost vyjádřená v gramech titrovatelných kyselin v litru nejvýše o 2g nižší než obsah cukru, posouvá se hranice do 9g ** pokud vyhovuje podmínce jako u suchého, je norma 9g - 18g cukru
sekty a perlivá vína
- Brut nature (přírodně tvrdé): do 3 gramů
- Extra brut (zvláště tvrdé): do 6 gramů
- Brut (extrasuché): max 15 gramů cukru
- Sec (suché): od 15 do 35 gramů v litru
- Demi sec (polosuché): od 35 do 50g
- Demi doux (polosladké): od 50 do 80g
- Doux (sladké): s obsahem nad 80g cukru